MENÜ

Az élet furcsa dolgai
Mindenki titkol valamit

A perecsenyi járásbeli Poroskőn (Poroskovón) a 85 éves Mária néni egyedül lakott. Egyre gyengébbnek érezte magát, tavaly kénytelen volt eladni tehenét, mert már nem tudta ellátni a jószágot. A pénzt eltette "nehezebb napjaira", szerény nyugdíjából tartotta fenn magát...

Hetente egyszer-kétszer csak Munkácson lakó 42 éves unokája Olena látogatta meg. Sokat segített neki a ház körüli teendők elvégzésében még a Po­ros­kőn lakó 50 éves Vaszil is.

Vízkereszt után is betért hozzá, hogy leseperje udvaráról a havat. Gyanúsnak tűnt, hogy a ház ajtaját nyitva találta. Hiába kopogtatott, Mária néni nem jött ki a tornácra. Végül is bement a lakásba. Az asszonyt holtan találta az egyik szobában. Azonnal értesítette Hannát, az idős asszony szomszéd utcában lakó rokonát.

Hanna azonnal talált asszonyokat, akik megmosdatták, felöltöztették az elhunytat, megrendelte a koporsót, beszerezte a temetéshez szükséges kellékeket, iratokat. Mint később kiderült, a falusi orvos a tetem megvizsgálása nélkül állította ki a halotti bizonyítványt. A faluban azonban az a hír járta, hogy Mária néni nem természetes úton távozott az élők sorából. A hírek hallatán az orvos rájött: nagy hibát követett el! Azonnal a halottas házhoz sietett. Gyanúja bebizonyosodott: az idős asszony  koporsóban fekvő tetemének tarkóján súlyos sebet talált! Hogy fordulhatott elő, hogy ezt nem vették észre sem Hanna, sem  azok az asszonyok, akik megmosdatták és felöltöztették a halottat? Az orvos jónak látta azonnal értesíteni a rendőrséget.

A nyomozók először Hannát gyanúsították a gyilkosság elkövetésével. Annál is inkább, mert a helyszín tüzetesebb megvizsgálása során kiderült, hogy valaki felmosta a szobában a padlót, a kályha mögül pedig előkerült a gyilkosság eszköze is: a véres piszkavas.

Később azonban kiderült, hogy mégsem Hanna volt a tettes! Ő csak annyit tett, hogy amikor holtan találta rokonát, kilopta szekrényéből azt az 1600 hriv­nyát, amit Mária néni  nehezebb napjaira  félretett, majd rábeszélte a halottat mosdató, öltöztető asszonyokat, ne fecsegjenek, mondván, ő majd megtalálja a tettest.

Mivel Hanna igyekezett alaposan eltüntetni a gyilkosság nyomait, a tettes keresése több mint egy hónapot vett igénybe. Többször is kihallgatták azokat, akik az utóbbi hetekben Mária néninél jártak, mindegyikük alibijét a leggondosabban ellenőrizték. Az egész falu a nyomozók segítségére sietett, az embereknek egyre újabb feltételezések jutottak az eszükbe, igyekeztek azokat a rendőrök tudomására hozni. Különösen sokat igyekezett segíteni a nyomozóknak a 14 éves Mihajló, akit rövidesen a bűntett koronatanújaként kezeltek a rendőrök, ugyanis kiderült, hogy  a gyilkosság napján fát aprított a szomszéd udvarán, tehát látott mindenkit, aki felkereste Mária nénit. Többek között megnevezte a  szomszéd utcában lakó Jurijt is, aki azonban, amikor kihallgatták, megdönthetetlen alibit tudott igazolni: öt embert nevezett meg, akik tanúsítani tudták, hol járt azon a napon és természetesen azt is, hogy nem lehetett az idős asszony gyilkosa.

A 14 éves Mihajló viselkedése, aki egyre több  gyanúsítottat  nevezett meg, kezdett furcsának tűnni. Vajon nem önmagáról akarta elterelni ezzel a nyomozók figyelmet?

Kiderült, hogy Mihajló két évvel ezelőtt egyszer már megpróbálta megfojtani az áldozatot. A fiú családja azonban akkor rábeszélte az idős asszonyt ne tegyen feljelentést a rendőrségen. Cserébe  beszerezték, felfűrészelték, felaprították neki a télire való tüzelőt.

Ezek után alaposabban kikérdezték a nyomozók Mihajlót. Vallomásában egyre több ellentmondást véltek felfedezni. Néhány nap múlva a fiú megunta a faggatást és vallani kezdett.

...Azon a tragikus napon Mihajló tényleg a szomszéd udvarán dolgozott. Este, amikor végzett munkájával, átment Mária nénihez és egy negyed liter kisüsti pálinkát kért tőle hitelbe. Az asszony nem adott, azt állította, nincs miből, még nem főzte ki cefréjét. Mihajló nagyon dühös lett ezért, felkapta a kályha mellé állított piszkavasat és kétszer fejbe ütötte vele az asszonyt. Amikor földre rogyott, tovább ütötte a fejét, tarkóját. Nem tudta megmondani hányszor sújtott le szerencsétlen áldozatára.

Mihajlót letartóztatták, felelni fog szörnyű tettéért. De a bíróság előtt kell magyarázatot adni Hannának is, aki meglopta az áldozatot, majd megpróbálta eltűntetni a gyilkosság nyomait.

 

Asztali nézet